Logopedist, het Mozaïek

“Logopedie is belangrijk, ook voor sociale contacten. Hoe kun je emoties verwoorden en je verhaal goed overbrengen aan een ander? Dat kan alleen als je de taal goed beheerst. Veel kinderen hebben problemen met communicatieve redzaamheid. Maar het onderwijssysteem is heel talig. Als logopedist kan ik de leerling én de leerkracht handvatten geven. Dat maakt mij echt onderdeel van de school.

Ik werk veel samen met de leerkrachten, door met hen groepslessen te geven. Met de kleuters werk ik aan hun woordenschat en ik leer ze begrijpend luisteren. In andere klassen help ik bij begrijpend lezen, of ik ben bij de debatteerlessen in groep 8.

Doordat we aan de voorkant, dus in de klas, al veel aan taal en woordenschat doen, merk ik dat minder kinderen een-op-een-behandeling nodig hebben. En door samen met de leerkrachten in de klas te staan, leren zij van mij en nemen ze dingen over, ook als ik er niet ben.

Samen puzzelen
De sfeer in het team van het Mozaïek is zo bijzonder! Heel positief. Als er iets is met een leerling, pakken we dat met z’n allen op. Soms is dat puzzelen. Waarom gaat een kind niet vooruit? Wat heeft het nodig in de klas? De Nederlandse taal blijft voor sommige leerlingen een zwak punt. Dat kan bijvoorbeeld komen door een andere thuistaal. Maar ook autisme heeft veel invloed op de taal. In eerste instantie proberen we het op school op te lossen. Lukt dit niet, dan gaan we met ouders in gesprek om te kijken wat zij thuis nog kunnen doen.

Ik denk dat een goede schoollogopedist van meerwaarde is op het onderwijs. Door de samenwerking kunnen we alles in elkaar verweven. Er was een trend dat veel scholen een aparte logopediepraktijk hadden. Ik ben het bestuur van Elan heel dankbaar dat ze hier niet voor hebben gekozen. Elan is sowieso een fijne werkgever. Er is altijd ruimte voor ontwikkeling, zowel in mijn vakgebied als op persoonlijk vlak. En ik mag mijn vak creatief invullen. Het is fijn dat ik hiervoor het vertrouwen krijg.”

Leonie van Dort